НОВИНИ


Демерджиев: ЕК да помогне на България и Гърция за опазването на границите

1 2966 16.01.2023
Демерджиев: ЕК да помогне на България и Гърция за опазването на границите

Опазването на външните граници на ЕС трябва да се засили и трябва да има по-голяма солидарност от страна на ЕК и останалите държави членки. 


Това заявиха в съвместно изявление вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и Нотис Митарачи, министър по миграцията и убежището на Република Гърция.


Двамата са обсъдили мигрантския натиск по границите на България и Гърция.


"Постигнахме единомислие, че ролята на Европейската комисия трябва да бъде по-засилена и тя много по-активно да участва в този процес, като подкрепя двете държави. Колегата Митарачи се ангажира да посредничи в тези разговори и да отстоява позицията, че ЕК би трябвало да подпомогне както финансово така и с всички други средства двете държави, така че ние да изградим технически съоръжения, за да можем успешно да пазим границите на Съюза", каза вътрешният министър.


По думите му диалогът с Турция е ключов, за да успеят тези усилия.

Демерджиев и Митарачи са обсъдили и приемането на България в Шенген, като гръцкият министър се е ангажирал лично да посредничи в разговорите, така че Австрия да промени решението си по отношение на страната ни.


"Всичко, което споделихме в рамките на днешната среща ме прави оптимист, че процесът ще бъде финализиран във втората половина на тази година", посочи Иван Демерджиев.


“Изправени сме пред общи предизвикателства, като държави членки на външна граница, които първи посрещат нелегалната миграция”, заяви от своя страна Нотис Митарачи.

Според него приемането на България и Румъния в Шенген е важно не само за ЕС, но и в частност за Гърция.

"Бяхме разочаровани, че на последния Европейски съвет не беше постигнато решение по този въпрос. Гърция предприе инициатива за по-бързото решаване на въпроса за България и Румъния в Шенген и в рамките на тази инициатива аз посетих Виена миналата седмица и се срещнах с канцлера Карл Нехамер и вътрешния министър на страната", каза още Митарачи.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама