НОВИНИ


Христо Проданов: БСП ще търси подкрепа от другите партии по ключови теми

1 3076 16.01.2023
Христо Проданов: БСП ще търси подкрепа от другите партии по ключови теми

Христо Проданов от БСП посочи по БНТ, че левицата ще направи всичко, за да се търси ”политическо съгласие по теми, които са важни за България, в опит да се състави правителство.”


Христо Проданов посочи, че БСП приемаме този мандат като такъв, който е даден на парламента, а не на политическите сили: "Очевидно е, че ще бъде трудно, но ще се отнесем изключително отговорно в ролята си на мандатоносител в опит да съставим правителство."

 

Христо Проданов заяви, че в сряда ще се събере Националния съвет и ще се реши с кои политически сили ще се водят разговори и какви ще са те: "след това ще инициираме тези разговори, за да видим дали е възможно да се състави правителство с третия кризисен мандат или отиваме на избори. Страхувам се, че на следващи избори картината ще бъде почти същата, а и местните избори ще са по-близо."

 

Ситуацията е много сложна, но обещава да стане още по-сложна, ако няма правителство: "Има риск Планът за възстановяване и устойчивост да бъде оставян настрана и да не получим нито едно евро. Има и редица други въпроси, които ще поставим на следващите разговори. По-честно е тази среща да бъде в общ формат и да обсъдим с останалите партии искаме ли да има правителство или не. Ако има критичен брой партии, които мислят като нас, идва втората стъпка – да разговаряме за това, което ни събира. Ако има воля на масата на преговори, може да се постигне съставяне на правителство с ясни български национални приоритети. Ако видим, че няма този критичен брой партии, не възнамеряваме да бавим мандата и ще го върнем веднага. БСП няма да служи за изтривалка на някого."


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама