НОВИНИ


Радев отрече решението за третия мандат да има общо с Nexo

19 3174 17.01.2023
Радев отрече решението за третия мандат да има общо с Nexo

Решението на президента Румен Радев да връчи третия мандат на БСП няма общо със скандала с Nexo, заяви самият той пред медиите. Повод за думите му са твърденията, че именно съмненията за общото между Nexo, “Продължаваме Промяната” и “Демократична България” са повлияли на решението на “Дондуков 2”. 


"Така съм преценил и разчитам, че БСП ще направи максимално възможното. Не съм се ръководил от скандала с Nexo в това си решение, взел съм го преди това. Но този казус има потенциала да повлияе на едно бъдещо правителство с мандат на "Демократична България" и това го виждаме всички", заяви обаче Радев.

 

Според президента БСП е партията с най-голям шанс да състави правителство.


"Виждате, че БСП не бърза да поставя червени линии, съхрани диалога и в много случаи показа, че е готова на компромис и решения, които да работят за повечето партии. БСП работи и с политическите си опоненти, например - беше в основата за решаване на кризата с избор на председател на Народното събрание", изтъкна Румен Радев и повтори вчерашните си мотиви. 

 

Преди скандала с криптокомпанията Nexo и съмненията за пране на пари в огромни размери, в публичното пространство усилено се тиражираше варианта третият мандат за съставяне на кабинет да бъде връчен на ДБ. Този сценарий президентът обсъди заедно с “Продължаваме Промяната”, когато партията на Кирил Петков върна неизпълнен втория мандат за съставяне на кабинет. За такъв сценарий говореха редица партии, включително и ГЕРБ, които упорито призоваваха за кабинет с мандат на ДБ, а от “Демократична България” заявиха готовност да поемат отговорност. 

 

Тогава обаче се намеси прокуратурата. 

 

След специализирана акция и обиски на множество адреси стана ясно, че мащабно разследване за пране на пари се води срещу Nexo. Четирима души бяха обвинени за ОПГ. Разпитани са и множество свидетели. Замеси се името на Настимир Ананиев, както и това на Асен Василев. 

 

От “Демократична България” допуснаха, че скандалът с Nexo е дирижиран, за да е сигурно, че третият мандат няма да отиде в ръцете на партията. От ПП също прозряха саботаж, зад който стоят ГЕРБ и главния прокурор Иван Гешев. 

 

Така или иначе обаче третият мандат отиде в ръцете на левицата и сега БСП има шанс да състави правителство - нещо, към което червените щели да се отнесат отговорн, съдейки по заявките им тази сутрин. Преди вчера Радев да даде на Корнелия Нинова папката с мандата (и букет червени рози по случай рождения й ден), Илияна Йотова намекна пред медиите, че третият опит за излъчване на редовен кабинет ще отиде при онази партия, която е най-близо до политиката на служебното правителство (тоест до президента). 

 

"Ако под политика разбираме изкуството да се оползотворяват всички възможности, то служебното правителство прави максималното за това в името на България. От тази гледна точка политиката като изкуство да се ополозотворяват всички възможности би трябвало да се продължава от всички партии", коментира Радев. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама