НОВИНИ


”Телус” позволи цензура във Фейсбук, която защитава прокмемълските действия

7 4165 18.01.2023
”Телус” позволи цензура във Фейсбук, която защитава прокмемълските действия

Гражданските активисти Геори Георгиев и Татяна Кристи коментират, че модераторът на българската версия на Фейсбук - ”Телус” е позволил цензура, която защитава прокмемълските действия. По този начин са блокирани множество профили на различни хора.


Георги Георгиев от движение БОЕЦ посочи в предаването "Честно казано" с Люба Кулезич по телевизия Евроком, че негови постове, които са в подкрепа за Украйна са изтрити във Фейсбук. Георгиев каза: "В същото време руските хибридки се вихрят. Те явно не нарушават правата“. Поискахме среща с "Телус", не я получихме. Предупредиха ни, че ще имаме проблеми."

 

Татяна Кристи e блогър и създател на фондацията „Открито сърце“. Според нея „Телус“ е териристична кремълска клетка, защото тя извършва подривна дейност. Тя и Георги Георгиев ще направят всичко възможно да се стигне до международно ниво в САЩ и в Брюксел, за да се отстояват правата на гражданите, които "Телус" като модератор  нарушава. Според тях цензурата набира големи размери.

 

Блогърът Татяна Кристи посочи, че се цензурират и репресират демократичните гласове във Фейсбук. Кристи определи, че това е насилствено отнемане на свободното слово. Държавата иска репресии срещу тези гласове. Тя е категорична: „Сега ни управлява гълъбарник с прокремълски интереси. Сатрапа Путин убива жени и деца. Той унищожава цивилни цели.“ Според Кристи за путинска Русия не е изгодно да има свободни медии, защото „всеки, който не е съгласен бива убиван. Хиляди са малтретирани заради своя цивилизационен избор, защото подкрепят Украйна.“ Според Татяна Кристи "Телус" пречат на хуманитарната дейност на организацията на Кристи.

 

Георги Георгиев разкри, че НАП са си раздали 35 млн. лв. бонуси за 2022г., което е скандално. Той посочи, че според служител на "Телус" в края на месеца Мета прекратява договора с "Телус". "Телус" представя, че те прекратяват договора с Мета. Решението на Мета е свързано с журналистическите разследвания и протестите на гражданите за оказване на системна цензура и блокиране на профили. Георги Георгиев каза, че ще иницират въвеждането на Закон за защита на свободата на словото на българските граждани в Интернет. Това ще бъде Законопроект, който утре ще бъде внесен в Комисия в НС.  


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама