НОВИНИ


Транспортен хаос във Франция заради национална стачка

0 2734 19.01.2023
Транспортен хаос във Франция заради национална стачка
Франция

Франция се готви за транспортен хаос днес заради обявената национална стачка от синдикатите, в знак на протест срещу проекта за реформа на пенсионната система.


Правителството иска да вдигне възрастта за излизане в пенсия от 62 на 64 години, за да може да се справи с прогнозираните дефицити в пенсионната система в дългосрочна перспектива. Тези планове обаче срещат съпротивата от огромното мнозинство от работещите, които вече са изправени пред криза с разходите за живот.

 

Очаква се в днешната стачка да вземат участие служители в транспортния, образователния и енергийния сектори на Франция. Протестни шествия ще има по улиците на Париж и други градове.

 

„Това, което ще видим, е серия от демонстрации и стачки. Това, което никой не може да знае и дори синдикатите не знаят, е дали французите са достатъчно раздразнени, за да блокират страната, както стана през 1995 г. и през 2019 г. Ясно е, че ще има протести, но дали това е началото на голямо, почти традиционно френско движение за блокиране на страната срещу тази пенсионна реформа, предстои да видим”, коментира пенсионният анализатор Брюно Палие по НТВ.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама