НОВИНИ


Украйна и сблъсъкът „Старата Европа“ vs. „Новата Европа“

0 6435 19.01.2023
Украйна и сблъсъкът „Старата Европа“ vs. „Новата Европа“

Безумната нова „ва банк“ фаза на рашистката война на принципа „или всичко, или колкото се може повече“ доведе, съответно, до нова фаза на ставащия все по-остър сблъсък между двете групи на проукраинските западни лидери.


Едната група (условно - „Старата Европа“) смята, че Украйна трябва да се подкрепя дозирано – така че да не загуби войната и в същото време войната да продължи колкото се може по-дълго, за да бъде изтощена максимално Русия и това да доведе до радикални промени в нейното управление и провежданата от нея политика.


Втората група (условно - „Новата Европа“) смята, че помощта за Украйна трябва да бъде максимално – и количествено, и качествено – увеличена, за да бъде Русия победена безусловно в близко бъдеще и това да доведе до радикални промени в нейното управление и провежданата от нея политика.


Вече 11 месеца първата група евролидери има надмощие, то бе значително и практически се превърна в смисъла, същността и съдържанието на политиката на Запада спрямо войната досега.


Вижда се, че тази политика на Запада (на „Старата Европа“) дава само частични плодове. Тя не отслабва сериозно Русия, защото ѝ обезпечава време да се възстановява от всяко тежко поражение, благодарение на колосалните си човешки резерви от пушечно месо и на преминаването на индустрията ѝ на военни релси с трисменен режим на работа, както и благодарение на военната помощ на различни авторитарни режими – Иран, Беларус, Северна Корея, Зимбабве и от сорта.


Подобна западна политика води до огромни жертви и страдания на украинския народ и създава условия за пропукване на украинския елит – съответно също на две части: едните, които продължават да са за воюване до пълна победа; и другите, които отправят послание към Русия – „Задръжте каквото сте ни отнели в своята „Северна Корея“ и ни оставате останалото в нашата „Южна Корея!“.


„Старата Европа“ страда от проклето, дебилно в упоритостта си чембърлейнство и на практика налива вода в мелницата на агресора. А от Историята се знае, че чембърлейнството на теория е „омиротворяване“, а на практика е най-краткият път към Общоевропейската война.

Напоследък част от европейските лидери („Новата Европа“) и донякъде (но само донякъде) президентът Байдън, започват да материализират в рационална и аргументирана политика убежденията си и разбирането как трябва да се подпомага Украйна. Те все още са в малцинство, но гласът им звучи все по-силно.


„Новата Европа“ като правило е изпитала на гърба си не само какво значи великоруската имперска, шовинистична и експанзионистична циклофрения, но също така е изпитала на гърба си и последиците от неизлечимото чембърлейнство.

Няма съмнение, че колкото по-рано Русия бъде победена, толкова по-вероятно е изобщо Русия да бъде победена в тази война и войната да не се хронифицира и банализира, да не бъде застигната от други кризи (например Шеста вълна на ковид, но всичко друго е възможно като потенциална извънредна ситуация) и изместена във вниманието и приоритетите на западните общества.


Няма съмнение, че колкото по-дълго продължи рашистката война срещу Украйна, толкова е по-добре за Русия. Дългата война е даване на възможност на Путин да съхрани лицето си и да обясни, че войната му срещу храбрия украински народ е постигнала целите си.


Няма съмнение, че чембърлейнството на „Стара Европа“ е късогледа, страхлива, лицемерна и вредна за Украйна, Европа, Запада и света политика. То даже не е и политика, а бягство от отговорност и самозалъгване – от страх и от ненаучени уроци на Историята.


Няма съмнение, че ако Западът не приеме като неотложен и единствено възможен императив, политиката, за която ратува „Новата Европа“ – на максимално засилване – и количествено, и качествено – на помощта на Украйна, за да може Украйна да победи още през 2023 г и най-късно до пролетта на 2024 г., то на подсъдимата скамейка на позора заедно с бандата на Путин, ще бъдат и лидерите на „Старата Европа“ – този колективен Чембърлейн, който за сетен път не се е оказал на нивото на предизвикателствата и е станал съ-виновник за страданията и бедите, неизбежно стоварили се върху европейския континент – страдания и беди с дългосрочни, трудно възстановими, оглушителни и съкрушителни последици.

 

Николай Слатински


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама