НОВИНИ


Франция ни връща 41 цигани

24 7161 19.08.2010
Франция ни връща 41 цигани

Френските власти ще върнат на България 41 роми, научи Дарик от авиокомпания „България ер".


Първата група от 13 роми ще пътува на 25 август по маршрута Париж-Варна. На 10 септември до Варна ще бъдат транспортирани още 12 роми, а последната група от 16 души ще пристигне в София на 17 септември. Франция започва днес експулсирането на първите от около 700 румънски и български роми, които не спазват френските закони. Самолет със 79 румънски граждани ще излети от Франция като част от усилията на властите там да се справят с незаконно живеещите в страната членове на малцинствени групи.

Румънците са се съгласили да бъдат депортирани доброволно и срещу заплащане - те ще получат по 300 евро на възрастен и по 100 евро на дете. За да не се допусне те да се върнат отново и пак да искат пари, ще им бъдат снети биометрични данни, съобщи френският министър на имиграцията Ерик Бесон: „Това ще ни помогне да предотвратим даването на пари на хора, които вече са получили. Те могат да се върнат пак във Франция, защото това е в рамките на закона, но няма да има къде да паркират караваните си незаконно, нито ще имат право на хуманитарна помощ при доброволно завръщане".

Българските и румънските граждани имат право на свободен престой във Франция до три месеца, но след това трябва да докажат, че имат работа, здравно осигуряване и доходи. По-строгите правила за работа във Франция на българи и румънци бяха част от условията за приемането на двете страни в Европейския съюз. Припомняме ви, че вчера общински съветник от Пазарджик Райко Живков заяви, че Франция вече е "върнала" 20 ромски фамилии в общината. След това обаче от МВР категорично отрекоха информацията.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама