НОВИНИ


От седмици имало вербални заплахи срещу активистите на българите в Скопие

0 3087 20.01.2023
От седмици имало вербални заплахи срещу активистите на българите в Скопие

От седмици са налице вербални заплахи срещу българските активисти и напрежение в Северна Македония, заяви пред Българската национална телевизия посланикът на България в РСМ Ангел Ангелов. 


Коментарът му идва по повод пребития в Охрид наш сънародник Християн Пендиков - секретар на българския културен клуб “Цар Борис III”. Той бе нападнат от трима мъже пред заведение. Извършителите са идентифицирани. Пендиков бе транспортиран за лечение у нас. 

 

"От няколко седмици констатираме вербалното напрежение, вербални атаки и заплахи срещу редица активисти на българите в РСМ. Както знаете, и МВнР предупреди, че на това трябва да бъде сложен край. Очаквахме властите в РСМ да вземат някакви мерки, за да се намали това напрежение и тази радикализация. За съжаление това не се случи и се стигна до този инцидент", каза Ангел Ангелов.

 

Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски обеща пълно разследване на случая. Посланикът ни също ще настоява прокуратурата и съда да се задействат и да се стигне до наказание.

 

“Получихме уверение от полицията, че лицата ще бъдат заловени, които са участвали в побоя. Една част от тях са арестувани вече, а други са обявени за национално издирване”, допълни посланикът 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама