НОВИНИ


Брюкселска социология: Пет партии в НС, ако изборите бяха днес

7 7361 20.01.2023
Брюкселска социология: Пет партии в НС, ако изборите бяха днес

Пет партии биха влезли в Народното събрание, ако изборите бяха днес, показват данните на “Politico”. Според социологията на брюкселското издание към 20 януари няма съществена промяна в доверието към политическите партии, но “Български възход” на Стефан Янев остава под чертата. 


Пети предсрочни избори се задават на българския хоризонт, след като Корнелия Нинова обяви, че в началото на идната седмица ще върне неизпълнен третия и последен мандат за съставяне на правителство на държавния глава Румен Радев. 

 

Това се случи след проведена по инициатива на левицата лидерска среща, на която присъстваха Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев. На нея стана ясно, че в настоящия парламент подкрепа за правителство няма да има, но бе даден сигнал за съвместна работа между ГЕРБ, БСП и ДПС в следващото Народно събрание. 

 

Poll of Polls на “Politico” показва, че към 20 декември ГЕРБ са първи с 25% доверие. Следват “Продължаваме Промяната”, които биха събрали 18% от гласовете. Трети са от ДПС с 12%, следвани от “Възраждане” с 11%. БСП печелят 10%, а последни с 8% се нареждат “Демократична България”. 

 

Промяна в подкрепата спрямо изборите на 2 октомври се отчита при всички формации, но тя е минимална. Тепърва обаче предстои да видим какъв ефект биха имали върху доверието на партиите последните родни скандали - действията на родната прокуратура срещу Nexo, разследването на Die Welt за оръжейната помощ за Украйна, както и днешното изявление на американската посланичка Херо Мустафа. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама