СВЯТ


Продължават протестите в Париж срещу пенсионната реформа на Макрон

0 3294 21.01.2023
Продължават протестите в Париж срещу пенсионната реформа на Макрон

Хиляди за пореден излязоха по улиците на Париж, за да протестират срещу предложената от Еманюел Макрон пенсионна реформа. Тя предвижда увеличаване на възрастта за пенсиониране с две години - от 62 на 64 години. Правителството на Макрон иска също така да увеличи броя на годините, през които на работниците трябва да се удържат пари за пенсионно осигуряване, както и да премахне привилегиите при пенсиониране на някои професии.


По данни на организаторите участниците са били 150 000, а според полицията - 12 000, предават БТА. Инициатори на протестите са младежки организации и лявата радикална партия “Непокорна Франция”. 

 

Френската пенсионна система е изправена пред дългосрочни проблеми заради застаряващото население. Реформата е афиширана от правителството като важна мярка за защита на разпределителната пенсионна система на франция. Мнозина от гражданите на страната обаче не я одобряват. Всички синдикати в страната - включително така наречените "реформаторски" синдикати, които правителството се надяваше да спечели на своя страна - осъдиха мярката. 

 

По време на протестите се стигна и до безредици. Радикално настроени демонстранти изпотрошиха витрини на банки. Повредени са банкомати. Няколко души хвърлиха пиратки и стъклени бутилки по полицията.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама