АКТУАЛНО


Продължават заплахите срещу брутално пребития българин в Охрид /обновена/

25 5765 22.01.2023
Продължават заплахите срещу брутално пребития българин в Охрид /обновена/
Християн Пендиков

Заплаха за живота получава Християн Пендиков от жител на Скопие в болницата. Заплахата е съпроводена с ред псувни и обиди - ”копеле татарско...” и др. ''Ето какво съобщение получава Християн Пендиков, докато лежи пребит във ВМА, а след минута и външният министър на РС Македония Буяр Османи ще го посети, заедно с външния министър на България Николай Милков. Ще бъде показано това и други подобни съобщения на министър Османи и ще настояваме за арести - днес !


Защото това не може да продължи повече така!''. Това написа Виктор Стоянов от Фондация "Македония и личен приятел на пребития българин в Охрид Християн Пендиков, във Фейсбук.

 

.

30 дни ще е арестът за заподозрения за нападението на Християн Пендиков, съобщи БГНЕС. Решението е взето от съда в Охрид и по искане на компетентния прокурор, който е внесъл предложение за определяне на мярка за неотклонение на 24-годишния Илия Спасески от Охрид, заподозрян в престъпление тежка телесна повреда.


Все още се водят процесуални действия за другите двама, участвали в побоя.


Делегацията на ЕК в Скопие поискаха от властите да разследват случая.


23-годишният българин от град Охрид Християн Пендиков е с множество спукани прешлени, ребра и счупена челюст. Той беше нападнат в гръб от трима души. По първоначална информация единият се казва Илия Спасески.

 

Министрите на външните работи на България и РСМ посетиха пребития Пендиков в болницата в София.

 


.

 

Дойдохме да видим едно пострадало момче заради идеите си. Това е един мъж с кауза, която защитава. Тук съм, за да дадем послание, че ситуацията не би трябвало да продължава по този начин. Това заяви министърът на външните работи Николай Милков за пребития българин в Охрид.


''България твърдо настоява да бъдат наказани извършителите. Време е да се приключи с тази атмосфера на безнаказаност, която поражда ново и ново насилие'', категоричен беше той.


''Такива неща нямат място в Европа. България няма да отстъпи за защита на българската общност в Северна Македония'', добави Милков.


''Съжалявам за инцидента. Северна Македония ще се погрижи да има нулева толерантност към насилието'', добави министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама