ХРАНА И ВИНО


Цената на трапезата ни върви нагоре

1 10566 22.01.2023
Цената на трапезата ни върви нагоре

Цената на трапезата ни продължава да върви нагоре. Оказа се, че след драстичното поскъпване на млечните продукти, яйцата и хляба, повишение има и при цените на подправките. Колко ”солена” ни излиза манджата и цената на кои подправки е най-висока – провери Биляна Борисова.


Подправките в дома на Ваня Ангелова от Монтана са на почит. Всяка манджа според нея, трябва да бъде добре овкусена.


В боба слага чубрица и джоджен. "Какво е една манджа без подправки – нищо. Те придават вкус, аромат", смята Ваня.


Но цените им според нея вече са драстично нагоре. "Джодженът е двойно, тройно и четворно увеличен. Бакпулверът и чубрицата са по същия начин", споделя домакинята пред Нова телевизия.


10 грама млян червен пипер вече е над 60 ст., 50 грама червен пипер не може да се намери под 1, 50 лв., 8 грама дафинов лист е над 0, 60 лв, пакетче джожен от 40 грама е около 1,70 лв., а чубрицата е почти 3 лв. за 100 грама. Производителите и вносителите също имат своето обяснение за по-високите цени.


"Електроенергията, горивата и суровините се вдигнаха", коментира Северин Сербезов, управител на фирма за подправки.


Почти всички подправки у нас не са български. "В България имаме малко производство на червен пипер. Иначе внасяме дафиновият лист, например", каза още Сербезов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама