НОВИНИ


Жители на Розовата долина протестират срещу цех за формалин

0 2955 23.01.2023
Жители на Розовата долина протестират срещу цех за формалин
БНР

Жители на няколко села от Розовата долина се събраха на протест срещу намеренията на фирма да изгради инсталация за производство на формалин и да разшири дейността на цеха си в павелбанското село Горно Сахране.


Притесненията са, че това може да доведе до екологични проблеми в района. Десетки жители на села от община Павел баня и Казанлък се събраха тази сутрин на мирния протест пред предприятието за производство на мебелни плоскости.

Предвижда се капацитетът на инсталацията за производство на формалин с концентрация до 60% да бъде 164.4 тона на ден или до 60 000 тона годишно. Формалинът и готовите смоли ще се съхраняват в надземни резервоари с различен обем, допълва БНР.


Експертен екологичен съвет към Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора вече даде „зелена светлина“ на инвестицията.

Според местните хора това крие екологичен риск за района и застрашава чистотата на въздуха и подпочвените води.


Петранка Гъркова от инициативния комитет „България за чиста розова долина“ обяви, че ще обжалват в съда решението на екоинспекцията в Стара Загора, с което се допуска изграждането на цеха. Ще продължат и мирните протести пред предприятието и пред община Павел баня, каза Гъркова.

 

В своя позиция от компанията-инвеститор „Кастамону-България“ обръщат внимание, че са спазени всички законови изисквания. Припомнят, че ще бъдат вложени близо 150 млн. лв. с което капацитетът на фабриката, работната сила, и износ ще се увеличат. Освен това, въздействието на фабриката върху околната среда, отпадъците, консумацията на енергия за единица продукт и въглеродният отпечатък ще бъдат намалени, се казва още в становището.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама