НОВИНИ


Д-р Орлин Колев: Народното събрание е единственият орган, който може да променя формата на управление

0 2989 23.01.2023
Д-р Орлин Колев: Народното събрание е единственият орган, който може да променя формата на управление

Президентската форма на управление е част от формите на управление и трябва да се промени формата на Конституцията на управление. С оглед действащата Конституция към момента, такъв въпрос не може да бъде взет на национален референдум. Народното събрание е единственият орган, който може да променя формата на управление.


Това каза експертът по конституционно право д-р Орлин Колев в студиото на "България сутрин".

 

Относно предстоящите действия на държавния глава след връщането на третия мандат от БСП във втърник,  той каза: Президентът следва да назначи служебно правителство и да разпусне настоящето 48-о Народно събрание. На практика остава да се довърши разпускането на Народното събрание. Следва президентът да издаде два указа, като в указа, с който ще разпусне Народното събрание следва и да определи датата за бъдещите парламентарни избори. Също така държавният глава може да преназначи целия състав на служебния кабинет, включително министър-председателя и ресорните министри, или да направи промени.

 

Изисква се технологичен процес в конкретния случай. Срок по Конституция няма. С оглед на ситуацията, ако се даде известен период от време, в който една или друга техническа причина бъде преодоляна, като хартиената бюлетина или приемането на закон от НС, това не би било съществено нарушение на Конституцията


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама