НОВИНИ


До 20 000 лв. ще получат хората със специални потребности за начало на собствен бизнес

0 3110 26.01.2023
До 20 000 лв. ще получат хората със специални потребности за начало на собствен бизнес

До 20 хиляди лв. могат да получат хората със специални потребности, за да започнат собствен бизнес по конкурс на Агенцията за хората с увреждания. Тя ще финансира с до 740 хиляди лв. и предложения за създаване на Центрове за защитена заетост. Крайния срок за подаване на проектите е 6-ти март 2023 г.


Кандидатът за финансиране за начало на собствен бизнес трябва да е физическо лице с 50 и повече от 50% намалена работоспособност, съгласно решение на ТЕЛК/НЕЛК, да няма учредено еднолично предприятие, независимо дали е действащо или недействащо, както и да участва като съдружник в други търговски дружества.

 

Размерът на исканото финансиране за едно конкурсно предложение не може да превишава сумата от 20 000 лв., като собствено участие не е необходимо. Дейностите, които могат да се изпълняват в рамките на проекта се делят на две групи:

- инвестиционни дейности с продължителност не по-голяма от 4 месеца;

- дейности за изпълнение след приключване на инвестиционните с продължителност не по-малка от 36 месеца.

 

Средствата се отпускат за покриване на инвестиционни разходи, като учредяване на ново предприятие, строително-ремонтни работи, оборудване на разкриваните работни места, стартов минимален оборотен капитал, обучителен курс за собственика на предприятието.

Крайния срок за подаване на проектите е 6-ти март 2023 г.  Агенцията за хората с увреждания ще финансира с до 740  хиляди лева и предложения за създаване на Центрове за защитена заетост. За да създадат центрове за защитена заетост, в обявения конкурс могат да кандидатстват специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания, трудово-лечебни бази или организации на хора с увреждания.

 

В едно такова предприятие трябва да се трудят и изграждат умения минимум 15 лица с множество трайни увреждания, с психични разстройства или интелектуални затруднения, като трябва да се осигури и пакет от персонални подкрепящи услуги. Агенцията финансира с до 50 000 лв. и проекти със социална насоченост. Парите са за създаване на адекватни условия на труд и приспособяване на работни места за назначаване на хора с трайни увреждания.

 

Повече информация за схемите е налична интернет страницата на Агенцията за хората с увреждания.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама