НОВИНИ


Парламентарни патаклами заради главния прокурор и промените в ЗСВ

2 3168 26.01.2023
Парламентарни патаклами заради главния прокурор и промените в ЗСВ

Депутатите се изпокараха заради предложенията за промени в Закона за съдебната власт, които влязоха в пленарна зала на първо четене. Въвеждането на механизъм за разследване и контрол на главния прокурор се превърна в ябълка на раздора в един от последните работни дни на настоящото Народно събрание. Причината - искания за разсместване на дневния ред, с които на преден план да се изведат предложенията за промени в ЗСВ, а не в НПК, които също включват механизма за контрол на Гешев.


Две предложения има за промени в Закона за съдебната власт - на правосъдното министерство и на партия “Възраждане”. Предложението на Министерството на правосъдието предвижда въвеждането на Етичен кодекс в съдебната власт. 

 

Партията на Костадинов пък предлага да се въведе механизъм за разследване на главния прокурор и тримата председатели на ВАС, ВКС и ВСС - предложение, което е отхвърлено по време на заседанията на парламентарните комисии. Идеята обаче е обвинител №1 на републиката да се разследва от неговата дясна ръка - началникът на Националната следствена служба. Казано иначе - Гешев ще бъде разследван от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. 

 

Проектозаконът влезе преди промените в Наказателно-процесуалния кодекс, предложени от Министерски съвет и Надежда Йорданова от "Демократична България", в които се предлага механизъм за реално разследване на главния прокурор


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама