НОВИНИ


Македонското МВнР: София отстъпвала пред провокациите и опита да се пречи на отношенията със Скопие

4 3420 26.01.2023
Македонското МВнР: София отстъпвала пред провокациите и опита да се пречи на отношенията със Скопие

Скопското МВнР констатирало със съжаление, че последните действия на родните власти не съответстват на договорената практика за подобряване на двустранните отношения. Външното министерство в западната ни съседка посочва, че властите в България отстъпват пред провокациите на онези, които искат да пречат на отношенията между двете държави.


Коментарът на македонското МВнР идва на фона на привикването на посланика на страната ни в РСМ, който в понеделник се върна у нас заради последната ескалация и нападението над Християн Пендиков.

 

От македонското МВнР приемат това като нормална дипломатическа практика, но в същото време изразяват съжаление за тази “неоснователна, неподплътена с валидни аргументи и непропорционална стъпка”. 

 

В позицията си от външното министерство на Скопие се хвалят с бързото и ефикасно образуване на съдебно производство покрай побоя на Пендиков.

 

“Допълнително чрез своите изяви на най-високо ниво президентът на държавата, премиерът и министърът на външните работи осъдиха инцидента, а външният министър посети София, както и пострадалия с цел ясно да демонстрира решимостта на държавните органи за обезпечаване на правната сигурност, безопасност и устойчив дневен ред”, допълват от там. 

 

Под лупа държат РСМ действията на София и очакват “успокояване на страстите и премахване на провокациите”.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама