НОВИНИ


НСлС да стане самостоятелен орган в съдебната власт решиха на първо четене в НС

1 3079 26.01.2023
НСлС да стане самостоятелен орган в съдебната власт решиха на първо четене в НС

Националната следствена служба става самостоятелен орган в съдебната власт. Това решиха на първо четене депутатите в Народното събрание. Шефът на НСлС пък да има право при определени случаи да разследва главния прокурор и неговите заместници се предвижда в приетите промени в Закона за съдебната власт.


Предложенията бяха внесени от партия “Възраждане” и срещнаха подкрепата на ГЕРБ, ДПС, БСП и 1 глас от “Продължаваме Промяната”. 

 

С още по-голямо мнозинство от 166 гласа "за" депутатите подкрепиха на първо четене и промените на Министерския съвет в Закона за съдебната власт, с които се засилва ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет за превенция и противодействието на корупцията в съдебната власт, както и задължението Инспекторатът да приеме Кодекси за етично поведение на българските съдии и на българските прокурори, предават от БНР.


Проектът на правителството представлява законодателна инициатива, която е част от Националния план за възстановяване и устойчивост.


Минути преди 15 часа депутатите започнаха разискванията по внесените пет отделни законопроекта в Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждат създаване на механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама