НОВИНИ


Правната комисия решава на второ четене за контрола на главния прокурор

2 3045 31.01.2023
Правната комисия решава на второ четене за контрола на главния прокурор

На второ четене в правна комисия влизат промените в Закона за съдебната власт, които предвиждат въвеждането на механизъм за контрол на главния прокурор. В зала ще се разискват предложенията на “Възраждане”, както и онези, внесени от Министерския съвет. Не е ясно обаче дали те ще успеят да стигнат до разглеждане в пленарна зала.


Спорната тема за контрол и разследване на главния прокурор скараха депутатите миналата седмица, но в крайна сметка бяха приети няколко предложения, които трябва да бъдат обединени в едно. 

 

Някои партии са оптимистични, че оставащите няколко дни живот на парламента са напълно достатъчни за въвеждането на механизмите за контрол на обвинител №1. Миналата седмица обаче темата стана повод за напрежение между ГЕРБ, ПП и ДБ, които взаимно се обвиниха в бламиране на съдебната реформа и провал на кворума. 

 

Последното заседание на парламента е в четвъртък, когато държавният глава Румен Радев ще издаде указ за разпускането на парламента и насрочване на нови предсрочни избори на 2 април. В петък ще бъде назначен нов служебен кабинет.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама