НОВИНИ


Депутатите почетоха паметта на жертвите на комунизма

4 3143 01.02.2023
Депутатите почетоха паметта на жертвите на комунизма
личен архив

Парламентарните групи направиха декларации по повод днешния първи февруари, ден за почит на жертвите на комунизма, избити от Народния съд. Паметта им бе почетена и с минута мълчание в пленарната зала. Депутатите от БСП не присъстваха в залата.


Днес се навършват 75 години от един от най-кървавите дни на този период от историята ни. Този ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим е определен като такъв с решение от 19 януари 2011 година по времето на кабинета "Борисов" по предложение на президентите Жельо Желев и Петър Стоянов.


Преди пленарното заседание членове и депутати от парламентарната група на ГЕРБ-СДС почетоха жертвите на комунизма и положиха венци и цветя пред мемориала в парка до Националния дворец на културата в столицата.

 

Заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов заяви, че всяка година поднасят цветя в памет на всички онези, които по време на комунистическия режим са били класифицирани като неудобни, като хора търсещи свобода, демокрация и това е била тяхната вина:


"Трябва да пазим паметта на тези хора, да си даваме сметка, че навсякъде по света в момента има хора, които продължават да живеят врежими, които ограничават свободата, които по същия начин, мракобесно и брутално погазват човешки права". 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама