Всеки сезон предлага по нещо, което да запаси организма с подходящите микроелементи, които да поддържат здравето на човека.
Именно затова специалистите препоръчват да се консумират сезонни плодове и зеленчуци. А ако желаете да си ги закупите на намалени цени, проверете новата седмична брошура на billa.
Защо да консумирате сезонни плодове и зеленчуци?
Ето 5 основания, които ще ви уверят, че изборът на сезонни продукти е далеч по-здравословен, отколкото да ядете плодове и зеленчуци извън сезона:
● Намалено количество на използваните в продуктите пестициди и химикали
Обикновено извънсезонните продукти са третирани с химикали и газове, след като бъдат събрани, за да се забави процесът на зреене, така че да са налични през цялата година. Наличието на по-големи количества пестициди в продуктите води до тежки заболявания, за които можете да прочетете в този доклад.
● Спестявате пари
Сезонните плодове и зеленчуци се предлагат на по-ниска цена, тъй като са в по-голямо количество. Ако искате да си купите прясна тиква например, можете да го направите в края на есента и началото на зимата, но е почти невъзможно да откриете такава през пролетта и следователно ако намерите такава, цената ѝ ще е доста по-висока.
● Помагате на местните производители
Сезонните плодове и зеленчуци, които купувате от местни производители, подкрепят техния бизнес и се връщат в местната икономика. Ако купувате извънсезонни продукти, най-вероятно те са на чуждестранни производители и по този начин пропускате да подкрепите вашата собствена икономика. Още през 2011г. Асамблеята на регионалните и местните власти в Брюксел решава, че „земеделските стопани трябва да останат в основата на местната икономика на селските райони“.
● Отразяват се благотворно на здравето ви
Храненето със сезонни плодове и зеленчуци означава да се храните естествено, свежо и питателно. Сезонните продукти съдържат съставките, от които тялото ни се нуждае през това време на годината. Ако наблегнете на сезонни продукти вместо на преработени и пакетирани храни, това ще подобри кръвното ви налягане, ще съдейства за регулиране на теглото и дори ще намали риска от рак. Известни са някои от причините да избягвате консумацията на преработени храни.
● Вкусът им е по-добър
Сезонните плодове не престояват с месеци в кашони, докато бъдат транспортирани до мястото за продажба, следователно запазват по-добрите си вкусови качества, свежест и вкус. Трябва да знаем, че плодовете и зеленчуците, консумирани веднага след откъсването им, са най-полезни. Ако нямаме такава възможност, поне съкратеният срок на престой на продуктите е важен.
Кои сезонни плодове и зеленчуци можем да открием през зимата?
И така, зимата дойде, но това съвсем не означава, че трябва да се отказваме от здравословното хранене на свежи плодове и зеленчуци. За щастие България е толкова плодородна държава, че можем да се радваме на свежи продукти през всеки сезон, дори и през зимата. Нека научим които са те.
Зеленчуци: | Плодове: |
Алабаш Броколи Зеле Карфиол Гъби Джинджифил Картофи Лук Праз Чесън Цвекло Ряпа Хрян Моркови Спанак |
Лимони Нар Ябълки Ананас Мандарини Портокали Грейпфрут |
Разбира се, консервирането и замразяването на плодове и зеленчуци е също добър вариант да консумираме по-здравословни храни през зимата и България има богата традиция в това отношение. Но все пак никой не може да измести пресните плодове и зеленчуци от първото място!