НОВИНИ


Евросъюзът ни дава 183 млн. евро за магистрала ”Европа”

2 3247 01.02.2023
Евросъюзът ни дава 183 млн. евро за магистрала ”Европа”
АМ "Европа" чака европейските пари

Европейската комисия (ЕК) одобри изграждането на близо 33 км от участъка на новата автомагистрала ”Европа” между контролно-пропускателния пункт ”Калотина” на границата със Сърбия и Околовръстния път на София. За целта ще бъдат отпуснати 183 млн. евро от Кохезионния фонд на Европейския съюз (ЕС). Очаква се инвестицията да допринесе за по-доброто интегриране на българската пътна система в европейската транспортна мрежа, съобщиха от Представителството на ЕК в България.


Проектът се финансира по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г. Магистралата е предвидена за тежки превозни средства. Проектната скорост е 110 км/ч. Пътят е широк 27 м, с две ленти във всяка посока. Отсечка от 17 км от целия участък с обща дължина 33,403 км вече е в експлоатация. Тя представлява модернизация на съществуващия път I-8. Участъкът включва две кръстовища близо до Сливница и връзки с път III-811.


Останалите 16.456 км са в процес на изграждане по маршрут, който се отклонява от път I-8. Той включва кръстовище на север от Костинброд и друго на юг. Ще бъдат изградени връзки с I-8 и други пътища, свързващи София, Костинброд и Калотина. Част от основната трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T), I-8 между Калотина и Софийския околовръстен път, осигурява важна връзка с "Ориент/Източно-средиземноморски коридор" на TEN-T.


Проектът предвижда увеличаване на капацитета на пътя и привеждането му в съответствие със стандартите за магистралите на TEN-T. В резултат на това безопасността и потокът на движение се очаква да се подобрят и ограниченията за изпреварване ще бъдат премахнати. Чрез отклоняване движението от градските райони магистралата трябва да намали шума и вредните емисии, което се предвижда да бъде от полза за здравето и качеството на живот на местните жители и да превърне региона в по-привлекателна дестинация за инвестиции.


.

Преди дни във Фрог нюз излезе материал със заглавие: "Възможно ли е някой да лъже повече от Борисов? АМ ”Европа” доказва, че не". В него се припомня и злополучния факт, че решението за отсечката от София до Калотина е взето на 11 ноември 2011 г. 11 години по-късно, през декември 2022 г. Борисов обвинява всички други, че са некадърници и крадци и че само той можел да спаси България от кризите. Както „построи“ смешните петдесетина километра до Сърбия ли?! Мерси. Строители на нова България? Гробокопачи им отива много повече, се отбелязва в статията.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама