НОВИНИ


Бивш руски офицер призна: Не знаехме за плановете на Путин, руски полковници измъчваха украински затворници

6 3903 02.02.2023
Бивш руски офицер призна: Не знаехме за плановете на Путин, руски полковници измъчваха украински затворници

Бивш руски военен призна за брутални практики от страна на армията на Кремъл. Константин Ефремов, най-старият офицер, който открито говори за зверствата на руските войски, сега се възприема от Москва като предател и дезертьор. Пред BBC обаче разказва как украински мъже са били застрелвани и заплашвани с изнасилване, като на места разпитите на затворници и изтезанията са продължили няколко седмици.


Ефремов няколко пъти е опитвал да се оттегли армията. В крайна сметка е уволнен заради отказа му да се върне на фронта. Малко след като руският президент Владимир Путин обявява частичната военна мобилизация, Ефремов бяга от родината си. 

 

Ефремов е изпратен в Крим на 10 февруари. По онова време е началник на отдел за разминиране на 42-ра мотострелкова дивизия, обикновено базиран в Чечня. Той и хората му са изпратени да участват във "военни учения".

 

"По онова време никой не вярваше, че ще има война. Всички смятаха, че това е само учение. Сигурен съм, че дори висшите офицери не знаеха", разказва пред BBC бившият руски военен. 


В рамките на няколко дни символът Z се появява върху военното оборудване и униформите на войниците. Ефремов твърди, че не е искал да има нищо общо с това.


"Реших да се откажа. Отидох при моя командир и му обясних позицията си. Той ме заведе при един старши офицер, който ме нарече предател и страхливец. Оставих оръжието си, качих се в такси и потеглих. Исках да се върна в базата си в Чечня и официално да подам оставка. Тогава моите другари ми се обадиха с предупреждение. Един полковник беше обещал да ме хвърли в затвора до 10 години за дезертьорство и беше сигнализирал полицията", разказва бившият военен. 


В крайна сметка Ефремов се връща и се присъединява към хората си. Поставен е временно начело на стрелков взвод. На 27 февруари, три дни след руската инвазия, той и хората му получават заповед да се придвижат на север от окупирания Крим и потеглят към Мелитопол. Следващите 10 дни прекарват на летище, което вече е превзето от руските войски. Ефремов описва грабежи, на които е станал свидетел. 


"Войниците и офицерите грабнаха всичко, което можеха. Катериха се по самолетите и минаха през всички сгради. Един войник отнесе косачка. Кофи, брадви, велосипеди - натъпкаха всичко това в камионите си", разказва Ефремов. 


В продължение на месец и половина той и осем войници под негово командване охраняват руска артилерийска част там. След това групата на Константин Ефремов се мести в Билмак, североизточно от Мелитопол, за да охранява нещо, което той описва като "щаб на логистиката". Там той казва, че е бил свидетел на разпити и малтретиране на украински затворници и страховити практики от страна на ръководството там.


"Единият си призна, че е снайперист. Като чу това, руският полковник полудя, удари го, смъкна панталона на украинеца и го попита дали е женен. Каза да. "Тогава някой да ми донесе парцал. Ще те превърнем в момиче и ще изпратим видеото на жена ти", каза полковникът", спомня си Ефремов.


Ефремов описва как полковникът е заповядал на украинците да не се дава нормална храна - само вода и бисквити. Войниците подхвърляли тайно сено на затворниците, за да не спят на голата земя. Много от войниците не са одобрявали зверствата.


Ефремов в крайна сметка се връща в Чечня. В края на май написва молба за напускане на армията, но среща заплахи от офицери. 


"Офицери, които не са прекарали и ден в Украйна, ми казваха, че съм страхливец и предател. Не ми позволиха да подам оставка. Бях уволнен". 


Обвиняват го, че е избягал от задълженията си и е пренебрегнал заповедта да се върне в Украйна. Определя се като "сериозно нарушение на дисциплината". 


"След 10 години служба бях заклеймен като предател, дезертьор, само защото не исках да убивам хора“, казва той. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама