НОВИНИ


Вени Марковски: Клубовете в РСМ трябва да популяризират културата, а не да създават противопоставяне

2 5233 02.02.2023
Вени Марковски: Клубовете в РСМ трябва да популяризират културата, а не да създават противопоставяне
Вени Марковски БГНЕС

Вени Марковски е български общественик и Интернет пионер. Той коментира по ТВ 1 нарасналото напрежение между България и РСМ. Последният случай на ескалация е жестокият побой над българина Християн Пендиков, който е секретар на българския клуб „Цар Борис III“ в гр. Охрид.


Вени Марковски определи като "скандално", че в РСМ има клуб, който се казва „Цар Борис III“. Марковски посочи, фактът, че в миналото патронът на този клуб - цар Борис III, е изпратил 11 343 евреи от Северна Македония, Пиротско и Гърция в концентрационните лагери на смъртта.

 

Според Марковски ключово е "България да признае всички исторически факти, а не само тези, които са ѝ удобни. Ако в България се отвори клуб с провокативно име или такова, което е обидно за страната, ние също ще реагираме. Клубовете трябва да популяризират култура на дадена страна, а не противопоставяне."

 

Марковски изтъкна, че е необходимо хора с европейско мислене да решат тези спорни въпроси между България и РСМ, а не да се толерира език на омразата и противопоставянето между хората на двете страни.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама