НОВИНИ


Петър Стоянов: Отстояването на историческата истина означава добри отношения с РСМ

5 3357 04.02.2023
Петър Стоянов: Отстояването на историческата истина означава добри отношения с РСМ
Петър Стоянов

45 години след Втората световна война ”Македония” беше почти забранена тема. Чак в края на комунистическия режим започна да се говори сравнително спокойно на тази тема - така президентът Петър Стоянов в периода 1997-2002г. коментира по БНТ отношенията между България и Северна Македония.


По думите на Петър Стоянов това е една закъсняла реакция у нас у хора, за които дълги години тази тема е била табу: "И сега разбират в каква голяма степен ние сме свързани исторически. Слава Богу не се стигна до никакви сблъсъци благодарение на службите на двете страни. Всъщност с малки изключения, но тепърва ще се види."

 

Според  Стоянов през последните месеци "продължаваме да се надпреварваме във ваденето на доказателства за македонските корени на днешните граждани на РСМ. И тук няма какво да спорим, защото го знаем. За да отстояваме своята историческа истина най-важното условие е да имаме добри отношения с гражданите на РСМ."

 

Петър Стоянов посочи, че големите патриотични цели се постигат "не само с план, не само с емация, а с интелигентност и търпение. Връхната точка на българския патриотизъм е веднага след Балканската война. Националният патриотизъм е такъв, че не дава възможност на политиците да вземат трезво решения."


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама