НОВИНИ


13 планински спасители с 5 обучени кучета тръгват за Турция, за да помагат на пострадалите от труса

1 3265 06.02.2023
13 планински спасители с 5 обучени кучета тръгват за Турция, за да помагат на пострадалите от труса
БГНЕС

13 планински спасители към БЧК и пет обучени кучета се подготвят да тръгнат за Турция, в помощ на пострадалите от силните трусове там. Четирима от спасителите са от Банско и Разлог, каза пред БНР Атанас Уков, който е в групата:


"Доколкото знам, до момента имаме екип от 13 планински спасители, включващи пет водачи на спасителни кучета, заедно с кучетата. Тръгва се с товарни самолети и с наши джипове, които вероятно ще бъдат натоварени в тях, за да можем час по-скоро да опитаме да помогнем на пострадалите в съседна Турция.


От Планинската спасителна служба в Банско тръгва още началникът на базата Румен Байряков, както и двама колеги от Разлог с техните кучета. Аз също съм водач на куче и ще участвам в мисията с моето куче.

 

За съжаление, нищо добро не очакваме там. Да се надяваме, че ще успеем да помогнем. Със сигурност ще направим каквото можем, което е по силите ни. Ще дадем всичко от себе си. Дано да успеем да помогнем", посочи Атанас Уков.

 

Пожарникари и спасители от София, Пловдив, Велико Търново, Благоевград и Монтана заминаха за Република Турция по-рано днес, където ще окажат помощ на колегите си за справяне с последствията от тежкото земетресение, съобщават от пресцентъра на МВР.

 

В състава на модула са 58 служители от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" - всички те са с богат опит в задгранични мисии, преминали са необходимото обучение и притежават съответната квалификация.

 

На мястото на отпътуване ст. комисар Красимир Шотаров, зам.-директор на ГДПБЗН, запозна пожарникарите и спасителите със заповедите им за командироване, маршрута на преминаване и им проведе кратък инструктаж.

 

Колоната от специализирана техника ще пътува до мястото на произшествието около 1800 км на собствен ход, уточняват още от МВР. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама