СВЯТ


Байдън: Нашествието на Путин е изпитание за вековете

10 4685 08.02.2023
Байдън: Нашествието на Путин е изпитание за вековете
Джо Байдън

Американският президент Джо Байдън произнесе традиционната си реч ”За състоянието на съюза”. В продължилото 72 минути обръщение към Конгреса той приветства възстановяването на американската икономика и създаването на рекордните 12 милиона работни места.


В речта си Байдън следваше темите, на които многократно се е спирал от началото на мандата, и призова републиканците да работят заедно. Джо Байдън каза, че нахлуването на Владимир Путин в Украйна е изпитание, което Съединените щати и техните съюзници от НАТО са преминали, и отново обеща да подкрепя президента Зеленски толкова дълго, колкото е необходимо.


„Говорих от тази зала преди една година, само дни, след като Владимир Путин отприщи бруталната си война срещу Украйна. Убийствено нападение, предизвикващо образи на смъртта и разрушенията, каквито Европа претърпя през Втората световна война. Нашествието на Путин е изпитание за вековете. Тест за Америка. Тест за света. Бихме ли отстоявали най-основните принципи? Бихме ли отстоявали суверенитета? Ще отстояваме ли правото на хората да живеят свободни от тирания? Ще застанем ли в защита на демокрацията? Тъй като такава отбрана е от значение за нас, защото поддържа мира и предотвратява възможността за потенциални агресори да застрашават нашата сигурност и просперитет. Една година по-късно знаем отговора”, гласеше част от речта на американският държавен глава.


Това беше първото му подобно изказване, след като републиканците поеха контрола над Камарата на представителите.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама