НОВИНИ


Сирийската общност в България събира дарения за пострадалите от земетресението

0 3336 10.02.2023
Сирийската общност в България събира дарения за пострадалите от земетресението

Сирийската общност у нас събира материални помощи, като зимни дрехи, одеяла, палатки, лекарства, с надеждата при първа възможност те да бъдат изпратени към бедстващите им съграждани в Сирия.


"Събираме дарения и сме мобилизирани напълно като сирийска и арабска общност. Получаваме много дарения от български граждани, български граждани ни се обаждат, също искат да пращат за Сирия. В готовност сме да пращаме, стига да има превоз", обясни Мохамед Ибрахим по БНТ - председател на асоциацията на сирийците в България.


В момента се събират материални помощи в посолството на Сирия. Заради санкциите обаче паричните средства се блокират от банките. Засега не може да се открие банкова сметка, в която хората да даряват. Най-добрият вариант за превоз на материалните дарения е директен полет ъс самолет. В най-засегнатия градове - Алепо - има летище, където кацат самолети от други държави.

 

 Мохамед Ибрахим каза: "Ние апелираме както българското правителство, така и тези в цяла Европа да пращат помощи, защото положението в Сирия беше трагично още преди земетресението. В някои райони има ток за не повече от половин час на ден, някои от хората са загинали докато са спели на студено."

 

 Мохамед Ибрахим призова държавите да спрат да говорят с политика и санкции в този момент и да работят за хуманността: "В последните две години санкциите станаха жестоки и няма ток. когато те имат възможност, те се свързват с нас. Цяла Сирия, между другото, беше засегната от земетресението. Бедствието е в 6-7 града, но в цялата страна вече има апартаменти и блокове, които всеки момент може да паднат. А трусовете не спират". Мохамед сподели, че сред неговите роднини няма загинали, но са стояли повече от 24 часа на улицата заради притеснения блокът им да не се срути.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама