НОВИНИ


Меджидиев обеща две въздушни линейки до лятото

1 2945 11.02.2023
Меджидиев обеща две въздушни линейки до лятото

Ще се опитаме да подсигурим два хеликоптера до лятото. Преди една седмица е създадена работна група, с която спешно се започва обучение на медицински екипи, за да може те да бъдат готови, когато България купи хеликоптери. Започва и подготовката на хангарите, където хеликоптерите ще бъдат разположени, на площадките близо до лечебните заведения, където ще могат да кацат, както и подготовка на пилотите и на техническите екипи.


Това заяви пред bTV служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. 

 

В работната група влизат няколко министерства - на здравеопазването, на транспорта, на отбраната, на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството, на финансите.

 

“Вчера имахме втора сбирка и се тръгва към една инициатива – т.нар. мокър лизинг, и до няколко месеца да успеем да вземем два хеликоптера с екипи, които да започнат въздушната спешна помощ, преди да са дошли хеликоптерите, които ще закупим”, обясни Меджидиев.

 

По думите му отделно върви процедурата по договаряне с италианската фирма “Леонардо“.

 

40 лекари са готови да заминат за Турция и да се включат в спасителните операции след тежките земетресения, заяви още здравният министър. Очаква се готовност от страна на Анкара, която трябва да поеме българските екипи и да каже в коя точка да кацнат. Меджидиев добави, че много студенти по медицина също са заявили желание да заминат за Турция, за да помагат на пострадалите.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама