АКТУАЛНО


Подводните камъни на проекта Александруполис - Бургас. Лобира ли Радев в полза на руската ”Лукойл”?

16 7417 16.02.2023
Подводните камъни на проекта Александруполис - Бургас. Лобира ли Радев в полза на руската ”Лукойл”?

Проектът за петролопровода Александруполис - Бургас е полезен, но при едно условие - рафинерията на ”Лукойл” да се национализира. Сега излиза, че президентът отива в Гърция, за да върши работа в полза на една руска компания и да лобира в полза на частни руски интереси.


Това заяви пред NOVA News енергийният ескперт Красимир Манов.

 

България и Гърция започват проучване за възобновяване на петролопровода. Проектът за петролопровод беше договорен преди 15 г. между Гърция, България и Русия, но през 2011 г. беше прекратен. Такава връзка ще захранва с петрол основно рафинерията на "Лукойл" в Бургас.

 

"Борисов ще остане в историята като човекът, построил газопровод на “Газпром”, а Радев като човекът, построил петролопровод на “Лукойл” - и двете руски фирми", посочи пред NOVA News Красимир Манов.

 

Той не е единственият, който праща сигнал за потенциални проблеми.

 

Пред Българското национално радио Валентин Николов, председател на Националния комитет на България в Световния енергиен съвет и бивш изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг и бивш директор на АЕЦ "Козлодуй" посочва, че при анонсирането на така наречения "Голям шлем", в който влизаше и петролопроводът за Бургас – Александруполис, беше създадена фирма, в която 51% участие има Русия.

 

Става дума за международна проектна компания „Транс Болкан Пайплайн BV, в която мажоритарен дял има именно Москва чрез руския консорциум ОСО "Трубопроводньй Консорциум "Бургас – Александруполис“, който включва 3 държавни руски компании: "Роснефт“, "Транснефт“ и „Газпром нефт“. Гърция участва с 24,5% чрез консорциума между "Хеленик Петролиум“ и „Траки“ с 23,5% и Гръцката република с 1%. България участва с 24,5% чрез компанията "Проектна компания Бургас–Александруполис БГ“ АД. В нея по 50% имат държавните фирми "Техноекспортстрой“ ЕАД и "Булгаргаз холдинг“ ЕАД.

 

"Има страх, че този петролопровод, сега правилно анонсиран във връзка със заобикаляне на Босфора (защото там има проблем с преминаването на танкерите, които би трябвало да снабдяват нашата рафинерия), по този начин ще можем да имаме лесен достъп до снабдители като Саудитска Арабия, ОАЕ, Алжир и прочее. Въпросът е в един момент да не се превърне от Александруполис – Бургас, отново в Бургас – Александруполис. Трябва да ограничим такъв вариант, защото при смяна на геополитическата обстановка Русия при всички случаи ще прояви интерес към този петролопровод", посочи Николов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама