НОВИНИ


69% от пациентите се жалят от лекарски грешки

7 5269 28.08.2010
69% от пациентите се жалят от лекарски грешки

Пациентите се оплакват повече от докторска некомпетентност, отколкото от подкупността на медиците. Близо 45 000 българи годишно стават жертва на лекарски грешки, като 2000 от тях умират



Точно 69% от жалбите са срещу качеството на лечение
, включително медицински грешки, които са подадени в медицинската ДАНС, пише Труд. Те са за последните 6 месеца. В същото време само 13% от оплакванията са свързани с корупционни практики, съобщи в интервю за “Труд” доц. Златица Петрова, началник на агенцията “Медицински одит”. При проверките, които текат в момента, нейният екип се натъква и на смъртни случаи поради неадекватно лечение.

Близо 45 000 българи годишно стават жертва на лекарски грешки, като 2000 от тях умират, показа неотдавна изследване . То бе първото по рода си проучване за докторска некомпетентност и в него участва социологът Тихомир Безлов. В проучването за лекарската некомпетентност бяха интервюирани 1200 българи от цялата страна. Те са отговаряли на въпроси дали през 2009-а или през последните 5 г. са били потърпевши от погрешно лечение. А само за периода март-август т. г. са постъпили в медицинската ДАНС 179 жалби с оплаквания от неадекватно лечение. В момента се проверяват десетки такива сигнали. Агенцията има на разположение всички национални консултанти и водещи специалисти от научните медицински дружества, за да хваща докторската некомпетентност.

За друга порочна практика съобщи вчера зам.- здравният министър проф. Иван Миланов. Установено е, че голяма част от здравно неосигурените използват възможността да отидат и да се прегледат без пари в “Спешна помощ”. Това го правят и хора, на които не им е останало време да отидат при личния си лекар, предаде БГНЕС. Заради тази практика здравното ведомство е платило над 150% от годишните средства за спешна помощ само до този момент. При планувани в бюджета 10 млн. лв. са дадени над 14 млн., добави професорът. Хората масово ходели в “Спешна помощ”, защото там лекарите са длъжни да ги прегледат. (Труд)
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама