НОВИНИ


Радев за еврото: Някои явно искат да влезем в еврозоната през задния вход

11 3049 21.02.2023
Радев за еврото: Някои явно искат да влезем в еврозоната през задния вход
Румен Радев

Служебното правителство постигна най-големия напредък до момента към еврозоната. Това е подписването на Меморандума за производството на евромонетите, което искаше подкрепата на ЕК и на всички държави от еврогрупата. Така президентът Радев коментира отлагането приемането на еврото от началото на другата година.


По думите му служебната власт не може да компенсира липсата на политическа воля от партиите в предишния парламент, които "отказаха да приемат законите, които трябва да осигурят пътя ни по-нататък към еврозоната".


"Някои явно искат да влезем в еврозоната през задния вход, както влязоха и в политиката и както се представят решението на много от проблемите. Влизането на България в еврозоната не е въпрос на надхитряне и шмекеруване, а преди всичко на доверие, на прозрачност, на откритост и на реални постижения. В голяма степен тази инфлация, която ни спира в момента към еврозоната се дължи на предишни управленски решения", коментира държавният глава.


Той е убеден, че влизането на Бългрия в еврозоната ще доведе до съществени икономически ползи. "Но най-важното е да бъдат убедени гражданите, защото те масово не вярват. Защото до сега плащат цената на всички реформи, некомпетентните и користни политичски решения. Това, което прави служебното правителство, въпреки заварената криза и заварената тежка инфлация, е една много стабилна основа, на която следващото редовно правителство ще може здраво да стъпи и да има с какво да прецени и с какво да кога и как ние наистина да се присъединим към еврозоната", заключи по темата Румен Радев.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама