НАРОДЕН ГЛАС


Борбата на “Възраждане” за запазване на българския лев минава през абонамент в… евро

20 10054 21.02.2023
Борбата на “Възраждане” за запазване на българския лев минава през абонамент в… евро
ФрогНюз

Близо 76 хил. абоната в YouTube има каналът на Костадин Костадинов. Партията му “Възраждане” успя да спечели доверието на обществото и да се издигне до четвърта сила в Народното събрание с помощта на популистки лозунги за защита на българския национален интерес и антивакс реторика. В разгара на войната в Украйна Костадинов и съпартийците му прокарваха в родния национален ефир проруски опорки, а в момента една от големите им мисии е запазването на българския лев. На дигиталния фронт обаче битката срещу присъединяването ни към Еврозоната се води с помощта на едно противоречие - абонамент в евро.


Защо партия “Възраждане” събира пари от абонамент през платформата Patreon, не е ясно. Формацията на Костадинов използва и друга форма на абонамент за печелене на средства - Subscribestar, където може да се плаща в долари. 


.

.

От “Възраждане” вероятно биха казали, че нямат избор и чуждестранните платформи са единствените, чрез които могат да събират пари от своите поддръжници. Сиреч - нужният компромис в името на по-голямата национална кауза. 

 

Това обаче няма да отговаря на истината.

 

В YouTube също може да се създаде абонамент, за който да се плаща в левове. Така наречените "Членове" в канала плащат месечна такса в замяна на специални предимства, които носят на собствениците на канала в YouTube съответните приходи. Това става с помощта на бутон "Станете член". Костадин Костадинов е представил такава опция на своите абонати. 


.

Стои въпросът защо събира средства в три валути, докато междувременно събира и подписи за референдум за запазване на българския лев. 


Не ме разбирайте погрешно, няма нищо лошо в това партия да събира средства от симпатизантите си, ако те вярват в каузата им. Няма нищо лошо да се използват и подобни краудфъндинг платформи. 

 

Проблемът е, че партията, която се бори за запазването на българския лев със зъби и нокти, събира пари в евро от своите симпатизанти. Проблемът е, че същата тази партия говори срещу ваксините срещу COVID-19, докато междувременно собствените й депутати се оказаха ваксинирани със същите тези ваксини. Проблемът е, че гръмки лозунги се оказват опакован с лъскав целофан въздух под налягане или по-лошо - зле скрити намерения. 

 

Джесика Вълчева


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама