НАРОДЕН ГЛАС


Теодор Ушев: Да живееш в миналото. Стахът на Путин, свободата на Байдън

0 3871 22.02.2023
Теодор Ушев: Да живееш в миналото. Стахът на Путин, свободата на Байдън
Теодор Ушев

В своя профил в социалната мрежа Фейсбук световноизвестният аниматор и режисьор Теодор Ушев написа, че вчерашният ден е исторически, защото илюстрира два свята. Те са станали ясни след двете речи. Едната е на Путин, която напомня конгрес на КПСС. Другата е на Байдън, който говори в Полша на площад. Единият свят е този на Путин, в който руският лидер е ”параноично скрит, страхуващ се, затворен.” Другият е този на Байдън, който търси диалог, защото е ”свободен и подкрепящ.”


Ето пълния текст на публикацията на Теодор Ушев:

 

"Living in the past". Jethro си го изпяха, отдавна.


Вчерашният ден ще остане паметен с две неща:
Речта на П*тлер, която си е copy‐paste на една реч на един мустакат, с която се заковават тезите на наZитата и тяхното настъпление преди WWII; тези, базирани на лъжи, шантаж, посочване с пръст на метафоричен външен враг (Америка, Запада), и на също толкова отчетлив вътрешен (олигарсите);
и
Байдън стана първият американски президент, който посети зона на военен конфликт без военни части. Взе си влака от Полша, пропътува разстоянието за 10 часа, и беше до хората в Украйна.


В същото време, в което П*тлер, страхувайки се от собствените си депутати, четеше безумията си зад бронирано стъкло, на солидно разстояние от най-верните си хора.
Два свята - единият параноично скрит, страхуващ се, затворен. Другият - търсещ диалог, свободен, подкрепящ.


Как си я представят тази работа руснаците: да поддържат държава, икономика, култура, зад зидове и бодлива тел, не знам... Не знам как си я представят тази работа и българските им възраждачи, зеленочорапници и пропагандатори на националната самодостатъчност.


Животът ни днес е комуникация, диалог, свързаност. Днес е невъзможно да се скриеш в черупката си и да мърдаш заплашително с немощни рогца към заобикалящия те свят.


...We'll go walking out
While others shout of war's disaster
Oh, we won't give in
Let's go living in the past...


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама