НОВИНИ


Първан Симеонов: Година след избухването на войната има реален риск от ескалация на конфликта

3 3483 23.02.2023
Първан Симеонов: Година след избухването на войната има реален риск от ескалация на конфликта
Първан Симеонов

”Година след избухването на войната има реален риск от ескалация на конфликта или интензифициране на бойните действия. Това личи и от последните речи на Джо Байдън и Владимир Путин”, посочи Първан Симеонов в предаването ”Денят започва” по БНТ.


"Ако войната ескалира, може след изборите, щем не щем, да трябва да правим правителство, защото нашите западни партньори, имам предвид от най-западните - англо-саксонските, ще искат България да има правителство. Това значи, че Бойко Борисов трябва бързо да реагира и нещо да се договори с политическите си опоненти. Аз, поне, така разчетох последните санкции "Магнитски". Противопоставянето на тези избори ще е много ярко, на две алтернативи, и ще е много трудно те да се сработят, но ако войната не остане фонова, както е в момента, а се интензифицира, ще има натиск за правителство", заяви Първан Симеонов.

 

"При всички случаи, ако се стигне до подобна коалиция, тя ще е оформена като някакъв вид експертно, програмно или техническо правителство", допълни още Симеонов. Евелина Славкова посочи: "Ако ситуацията във външнополитически план принуди към този разговор, той ще е сложен и ще се наложи всеки да направи много тежки компромиси и да намерят разказ, с който да обяснят на своите електорати защо това се случва. Има и трети вариант - т. нар. "хартиена коалиция" или коалицията "Магнитски" - БСП, ДПС и ГЕРБ. Това също не изглежда много красиво и обществено приемливо и не мисля, че ГЕРБ ще се ентусиазират за такова нещо."

 

Евентуална ескалация на войната в Украйна би могла да доведе до, иначе трудната, коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Около това мнение се обединиха социолозите Първан Симеонов от "Галъп" и Евелина Славкова от "Тренд".


Акцентът на кампанията преди вота остава противопоставянето между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ - или т.нар - статукво срещу промяна. От малките партии, към момента "Български възход" изглежда, че ще прекрачат 4-процентовата бариера за влизане в 49-ото Народно събрание.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама