НОВИНИ


Кирил Петков: Една година война. Горд съм, че България не се сниши

18 3374 24.02.2023
Кирил Петков: Една година война. Горд съм, че България не се сниши
Кирил Петков facebook

Една година война, една година човешки страдания, една година невинни жертви… Ужасяващо беше да видя многото изгорели танкове в предверието на Киев. Това написа във Фейсбук профила си съпредседателят на ”Продължаваме промяната” Кирил Петков точно година след началото на конфликта между Москва и Киев.


Вижте целия му текст без редакторска намеса:

 

Никога няма да забравя при посещението ми в Буча - разрушения от руска ракета жилищен блок, който приличаше точно на тези в Младост, а между тухлите имаше остатък от детска играчка. На такова място виждаш как думите губят силата си и човек усеща трагедията със сърцето си. Няма по-голям ужас от война. Тогава си дадох сметка какво реално означаваше да не се помага на Украйна - означава руската армия да мине през цялата страна, да има много повече детски играчки в пукнатините на разрушените сгради. Ами ако всичко това се случваше не в източна Украйна, а в източна България? Как щяхме да искаме света да реагира, ако тази детска играчка беше в жилищен блок във Варна? Щяхме ли да искаме от Европа да не ни помогнат?

 

Аз съм горд, че България не се сниши, а беше там от правилната страна на историята в критичен момент на войната. Горд съм, че няма да се срамуваме един ден, когато тези събития са част от учебниците по история. А в същите тези учебници съм сигурен, че ще пише, че Украйна е успяла да се освободи и си е върнала териториалната цялост, а Путин е останал в историята като неуспелия неадекватен диктатор, след който Русия е започнала своята промяна.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама