НОВИНИ


Боряна Димитрова: Развенча се представата, че мирът е даденост

1 3560 24.02.2023
Боряна Димитрова: Развенча се представата, че мирът е даденост
личен архив

Най-голямата драма от войната е човешкото нещастие. Човешките съдби зад нечовешкото нещастие. Тук няма разлика между обществата. Нечовешката страна на войната е най-драматична и най-устойчива. Това заяви социологът Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“ по БНТ.


„Няколко поколения израснаха, смятайки мира за даденост. Развенчана бе представата, че мирът ни е даден и не трябва да се борим за него, както и че Русия не може да започне война. Това е огромна травма, която и милиони хора в Русия също изживяват“, обясни тя.

 

„Алфа Рисърч“ направи едно изследване по повод една година от войната в Украйна и двата големи отговора, дадени от анкетираните са какви са големите уроци от обединените усилия срещу войната и общите усилия за превенция“, съобщи Димитрова.

 

„В България много ловко емоционалната привързаност се използва политически. Беше ни казано, че две неща могат да свалят правителство – Македония и оръжието за Украйна. Видяхме, че това не се случи. Доста имагинерна е представата, че цялото общество е с русофилска тяга.

 

Преди една година не сме вярвали, че много неща могат да се случат. 9% от анкетираните отговарят, че Европа трябва да изпълни исканията на Путин“, каза Боряна Димитрова.

 

По думите ѝ онова, което променя кардинално нагласите на обществото е лидерството. Това е да имаш политическа зрялост и визия, да имаш чувство за дълг, каза още директорът на „Алфа Рисърч.

 

На въпрос какво да очакваме от изборите, тя заяви, че няма да са единствени. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама