НОВИНИ


Войната в Украйна и напрежението с Китай ще бъдат обсъдени на срещата на външните министри на Г-20

1 2898 27.02.2023
Войната в Украйна и напрежението с Китай ще бъдат обсъдени на срещата на външните министри на Г-20

Войната в Украйна и напрежението с Китай ще бъдат доминиращи теми на срещата на върха на министрите на външните работи на страните от Г-20, съобщават световните агенции.


Първите дипломати на Г-20 се събират на 1-2 март, дни след срещата на финансовите министри Бангалор, която завърши без консенсус по заключителното изявление. Вместо това Индия разпространи свой отделен документ след края на дискусиите.

Резултатът бе подобен на този от срещата на върха на Г-20 в Бали през ноември миналата година, когато домакинът Индонезия също излезе с финална декларация, признаваща различията между участниците в разговорите.

 

Миналия юли руският външен министър Сергей Лавров напусна срещата на външните министри на Г-20 в Бали, след като Западът осъди остро войната срещу Украйна.

На срещата в Ню Делхи ще присъстват – освен Лавров, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и Джеймс Клевърли от Великобритания. Китай се очаква да изпрати своя външен министър Цин Ган. Общо представители на 40 държави ще вземат участие в събитието, включително страни извън Г-20, поканени от Индия и многостранни организации.

 

Г-20 включва богатите демокрации от Г-7, както и Русия, Китай, Индия, Австралия, Бразилия и Саудитска Арабия, наред с други страни. Правителството на премиера Нарендра Моди иска да съсредоточи срещата тази седмица върху въпроси като изменението на климата и дълга на развиващите се страни, поясни говорител на индийското външно министерство, пожелал анонимност. Индия не иска темата за Украйна да доминира събитието, но това ще бъде водеща точка в дневния ред, призна служителят.

Той обаче добави, че Ню Делхи "възнамерява да продължи да играе роля в Глобалния юг и да повдига въпроси, свързани с региона“. Срещата на външните министри ще бъде белязана и с развитието на напрежението между Вашингтон и Пекин, включително заради войната в Украйна.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама