НОВИНИ


Мръсният въздух в София - основен проблем за над 50% от столичани

3 2887 27.02.2023
Мръсният въздух в София - основен проблем за над 50% от столичани

Столицата всяка зима влиза в челните места в света по опасни нива на фини прахови частици. Мръсният въздух в София се оказва особено голям проблем за над 50% от живущите в столицата, показва проучване на “ТРЕНД”. Най-младите не възприемат мръсния въздух като проблем на столицата, но не така стои въпросът с хората на мениджърски позиции - 70%.


За учащите, които са в най-малката възрастова група, най-голям проблем за околната среда са битовите отпадъци - 52%. Едва 23% от тях виждат мръсния въздух като заплаха, показва проучването, направено по поръчка на кампанията "Мисия София без емисии", 

62% от столичани смятат, че околната среда в града се влошава, вместо да се подобрява.

Висок е процентът на хората, които смятат, че мерки ще допринесат за генерална промяна на въздуха, ако всеки по отделно промени поведението и ежедневните си навици , касаещи околната среда.

 

Над 75% от анкетираните подкрепят въвеждането на зони, в които да има ограничение за отопление на твърдо гориво и ограничение за влизане на по-стари моторни превозни средства, т.нар. нискоемисионни зони. В крайна маналата година Столичният общински съвет прие наредба, според която от 1 декември 2023 г. до края на февруари (зимните месеци) в широкия център на СОфия се забранява влизането на автомобили от първа екологична група. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама