НОВИНИ


И финансовият министър на САЩ се оказа тайно в Киев

6 3328 27.02.2023
И финансовият министър на САЩ се оказа тайно в Киев

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън пристигна изненадващо в Киев. Визитата цели да "потвърди подкрепата на САЩ за Украйна в нейната борба срещу инвазията на Русия и да насърчи икономическата помощ на САЩ, която подкрепя военните усилия на Киев", пишат от агенция "Ройтерс".


За посещението на Йелън не бе съобщено предварително. Същото се случи и при визитата на президента на САЩ Джо Байдън, който се озова в столицата на Украйна изненадващо, дни преди светът да отбележи годишнината от началото на войната. 


Йелън се срещна с президента Володимир Зеленски и други ключови правителствени служители, повтаряйки уверенията на САЩ, дадени от президента Джо Байдън преди седмица. Тогава президентът обеща 500 милиона долара допълнителна военна помощ за Украйна.


"Америка ще стои до Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, каза Йелън.


Украинският президент Володимир Зеленски е призовал за още санкции срещу Русия, които да лишат Кремъл от способност да финансира войната си. Нови санкции обеща и Байдън по време на визитата си преди дни. 


Йелън обяви прехвърлянето на първите 1,25 милиарда долара от последния транш от 9,9 милиарда долара икономическа и бюджетна помощ от Вашингтон.


Йелън посети Киев при завръщането си във Вашингтон от среща на финансовите лидери на страните от Г-20 в Бенгалуру, Индия. Там тя призова колегите си да увеличат икономическата помощ за Украйна и настоя министрите на Г-20 да осъдят категорично инвазията на Русия - тема, която се превръща в препъникамък заради отказа на Китай и Русия. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама