ЪNDERGROUND


Документи от 5 г. назад иззети при проверката в ТЕЦ “Бобов дол”

3 4945 28.02.2023
Документи от 5 г. назад иззети при проверката в ТЕЦ “Бобов дол”

Още снощи е приключила проверката в ТЕЦ “Бобов дол” за измами с екологични такси за вредни емисии. Проверени бяха още няколко топлоцентрали и ТЕЦ-а. Акциите на ГДБОП и ДАНС бяха по разпореждане на европейската прокуратурау която разследва схема за милиони евро. От ТЕЦ “Бобов дол” са иззети документи от 5 г. назад, предават от Българското национално радио.


Според разследването от 2017 г. до момента частна компания съзнателно е подавала неверни данни и документация за годишните отчети за емисиите на парникови газове, произведени от ТЕЦ-ове и топлофикации в България, за да декларира занижени от тях емисии, съгласно Системата за търговия с емисии на ЕС.

 

И вчера, и днес изпълнителният директор на ТЕЦ "Бобов дол" инж. Любомир Спасов е с изключен телефон. Снощи обаче, преди проверяващите от ГДБОП и ДАНС да напуснат от централата, той каза:


"Крайната цел, според мен е да страда целият народ. Защото едни зелени тунеядци си правят пиар на гърба на страната, на гърба на сектор "Енергетика" и искат в един хубав момент, недалечен, токът да стане като в Западна Европа допреди няколко месеца по едно евро почти. Вие сами можете да си отговорите. Ние спасихме нашата страна и нашите хора тази година от свръх сметки за електроенергия. Въглищните централи ги спасиха. Мисля, че това е атака към целия енергиен сектор на страната и ще страдаме всички, цялата страна, ако продължават по този начин да се държат със сектор "Енергетика".

 

Той не вижда опасност ТЕЦ “Бобов дол” да бъде затворен. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама