БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Дания бележи значителен икономически ръст през 2022г.

0 3377 28.02.2023
Дания бележи значителен икономически ръст през 2022г.

Дания e отчела солиден икономически растеж от 3.6% през 2022г. спрямо 2021г., въпреки че частното потребление е отслабнало. Рекордно високата заетост и силният износ на фармацевтичната промишленост са помогнали за икономическата експанзия, съобщава Статистическата служба на Дания (Statistics Denmark).


Брутният вътрешен продукт на скандинавската страна, с население от близо 6 млн. души, е нараснал с 0.9% през последното тримесечие на миналата година, въпреки че високата инфлация и нарастващите лихвени проценти приближиха други европейски икономики до рецесията.

 

Високите нива на спестявания сред датчаните помогнаха за предотвратяване на по-голям спад в частното потребление, което представлява почти половината от икономиката на страната. Частното потребление е намаляло с 2.6% през миналата година на годишна основа, докато инфлацията е спаднала за трети пореден месец - до 8.4% през м. януари, сочат официалните данни.

 

Подпомогнат от щедри схеми за икономическа подкрепа по време на пандемията от коронавирус, пазарът на труда в страната остава затегнат, като заетостта се е увеличила с 3.9% през миналата година, съобщи още датската статистика. Благоприятно влияние върху икономиката на страната оказа фармацевтичният сектор, в който производителят на лекарства за диабет и затлъстяване "Ново Нордиск" (Novo Nordisk) е основен износител и работодател.

 

Най-новите, оптимистични данни накараха някои икономисти да преразгледат очакванията си за рецесия в Дания. Рискът от рецесия в Европа е намалял значително, което също ще подкрепи датската икономика, заяви Пале Соренсен, главен икономист на местния кредитор "Нюкредит". Скоро заплатите отново ще изпреварят инфлацията, изрази надежда той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама