НОВИНИ


Битката за Бахмут продължава. Украинците допускат стратегчиеско отстъпление

20 4638 01.03.2023
Битката за Бахмут продължава. Украинците допускат стратегчиеско отстъпление

Руските сили извършиха продължителни атаки срещу източноукраинския град Бахмут, съобщават международните информационни агенции. Във вечерното си обръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че в Бахмут е най-тежката ситуация на фронта. Три удара по райони с концентрация на руски сили пък са нанесли от украинската авиация според съобщение на Киев. За стратегическо отстъпление при нужда заговори икономическият съветник на Зеленски.


Битката за Бахмут се превърна в ключова за хода на войната. Ако руските сили успеят да го превземат, това ще е най-голямата им победа от месеци насам, но освен това ще отвори път за завземането на останалите центрове в Донецк, пишат от агенция "Ройтерс".


Според украинската армия руските войски продължават да обстрелват още над 20 населени места в северните райони на Чернигов, Суми и Харков.


Александър Роднянски, икономически съветник на президента на Украйна, заяви в интервю пред CNN, че при нужда украинските сили могат да извършат стратегическо отстъпление.


"Сега Русия се опитва да обкръжи Бахмут и за това те използват най-добрите си наемници от ЧВК Вагнер, очевидно най-добре обучените и най-опитните “, каза Роднянски, цитиран от руската редакция на BBC.


По думите му решението зависи от военните. Той също така добави, че районът западно от Бахмут е бил укрепен.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама