НОВИНИ


Финландия решава за присъединяването си към НАТО

7 3146 01.03.2023
Финландия решава за присъединяването си към НАТО

Финландският парламент гласува днес окончателно законопроектът за присъединяването на страната към НАТО. Дебатите започнаха вчера, а при предварителното гласуване през май миналата година получи почти единодушна подкрепа.


И Финландия, която има една от най-дългите граници в Европа с Русия, и Швеция се отказаха от своите десетилетни политики на неутралитет в лицето на бушуващата в Украйна война и поискаха да станат част от военния алианс още миналата година. Финландската обществена подкрепа за присъединяване към НАТО от години беше около 20-25%. Но след нахлуването на Русия в Украйна тя се увеличи драстично. 

 

НАТО бързо одобри молбите за членство на Стокхолм и Хелзинки, но за да станат членки трябва всички държави, които вече са част от Алианса, да одобрят кандидатурите - процес, който се оказа особено сложен заради противопоставянето на Турция. 

 

Анкара настоява преди Швеция да бъде допусната до НАТО, страната да засили борбата си с тероризма. Напрежението се покачи драстично след протеста в шведската столица, на който бе изгорен екземпляр от Корана. Това се случи по време на протест срещу Турция и кандидатурата на Стокхолм за присъединяване в НАТО. Ердоган критикува Швеция и за прокюрдските протести, на които демонстранти развяваха знамена на различни кюрдски групировки, включително на Кюрдската работническа партия (ПКК), която от десетилетия води въоръжена борба срещу Турция. ПКК е смятана за терористична групировка в Турция, Европейския съюз и Съединените щати, но нейните символи не са забранени в Швеция.

 

Но изправен пред по-малко дипломатически пречки от Стокхолм, Хелзинки иска да продължи напред дори преди общите избори във Финландия през април.

 

Гласуването във финландския парламент ще се случи днес следобед. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама