НОВИНИ


България плаща 7489 евро обезщетение по две дела пред ЕСПЧ

0 2895 01.03.2023
България плаща 7489 евро обезщетение по две дела пред ЕСПЧ
МС БГНЕС

България ще изплати общо 7489 евро обезщетение по две дела пред Европейския съд по правата на човека. Решението е на Министерския съвет, взето на днешното заседание, предаде Нова ТВ.


По едното дело обезщетението е 3 989 евро след споразумение по жалба пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

 

Разглежданото дело е сходно с делото „Стоянов и Табаков срещу България“, № 34130/04, като жалбата е подадена от същите жалбоподатели и е със същия предмет, и представлява добре установена практика на ЕСПЧ, който с решение от 26 ноември 2013 г. констатира нарушения на член 6 § 1, член 1 от Протокол № 1 и член 13 от Конвенцията, поради продължителното неизпълнение на влезлите в сила национални съдебни решения в полза на жалбоподателите, стана ясно от съобщението на МС.

 

Предмет на тази жалба е новото развитие по случая след постановяване на решението на ЕСПЧ от 2013 г. заради продължителното неизпълнение на влезлите в сила национални съдебни решения в полза на жалбоподателите.

 

Второто обезщетение от 3500 евро е за едностранна декларация по дело, заведено пред Европейския съд по правата на човека.

 

Жалбоподателят, "Тимотей Мотърс“ ЕООД е търговско дружество, което през 2015 г. сключва договор за продажба на изплащане за лек автомобил. Няколко месеца по-късно купувачът е заловен да превозва нелегални имигранти.

 

Той сключва споразумение с прокуратурата, като процесният автомобил е отнет в полза на държавата.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама