ЕТНО КАЛЕНДАР


Днес е Симеоновден - началото на новата трудова година

1 5550 31.08.2010
Днес е Симеоновден - началото на новата трудова година

На 1 септеври църквата почита мъченическата смърт на дълголетния Симеон Стълпник. В народната традиция този ден е популярен като Симеоновден.



В представите на българите св.Симеон бил покровител на селскостопанския труд, а първия ден на септември бележел начало на есенната оран и сеитба.

По стар обичай тържествено се освещавали семената за посив с китка босилек. Между тях слагали нанизани на червен конец чушки, плодове, орехи, сребърна монета и пепел от бъдника, за да е плодовита новата година.

Жените украсявали със цветя колите и животните, а на рогата на воловете слагали малки кравайчете, за орачите - приготвяли бяла обредна погача, а на св.Симеон – правели курбан от кокошка.

Преди да започнат заораването, мъжете ритуално захранвали добитъка с обредния хляб. Костите на обредната кокошка заравяли в първата бразда, за да бъдат предотвратени бури и градушки, за да е берекетлия година.

Народната традиция изисква на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не “излезе берекетът от дома”. Не се готви, не се пере и простира. Гледа се кой ще дойде в къщата ако е добър, реколтата ще е плодовита. По същия начин и орачът, отивайки към нивата, смята, че ако срещне човек с “пълно”, житото ще роди много зърно.

Именици днес са Симеон, Симеонка, Семо, Симан, Симо, Симон, Симчо, Симеончо, Симана, Симеона, Симона, Симка, Моне, Мони, Мончо, Миньор, Мона, Моника, Монка.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама