НОВИНИ


Повдигнаха обвинение на ”българския вълк от Уолстрийт” за измами за 800 000 лв.

1 4093 02.03.2023
Повдигнаха обвинение на ”българския вълк от Уолстрийт” за измами за 800 000 лв.
Юлиян Цолов

Юлиян Цолов, известен като ”българския вълк от Уолстрийт”, отива на съд, след като днес от прокуратурата му повдигнаха обвинение. От държавното обвинение уточниха , че става въпрос за поне седем случая на измами на стойност близо 800 000 лева.


Цолов е твърдял, че представлява фирма за софтуер, която е дъщерна на по-голяма компания. Уверявал, че може да извърши услуга, срещу която получавал договореното възнаграждение. Дейност обаче така и не била извършвана.

Цолов има забрана да напуска страната.


От Търговския регистър става ясно, че обвиняемият е създал фирма "Алтегис" ЕООД през 2014 г. с капитал от 100 лв., но го е представял за дъщерна фирма на известна компания, занимаваща се с дизайн, създаване на информационни социални мрежи, графичен дизайн и други.


По информация на bTV става дума за дружеството "Сентека", където отивали част от парите. Чрез "Алгетис" Цолов сключвал договори с различни фирми, като предлагал предимно поддръжка на сайтове или създаване на такива. Издавал и фактури, но не изпълнявал услугата, за която му е заплащано. Предполагаемата измама е действала от 2019 до 2022 г. Адвокатът му обжалва.


Цолов е наричан българския "Вълк от Уолстрийт", след като през 2003 г. е нает от "Леман Брадърс", по-късно бил поканен и от "Креди суис", а след това и от "Морган
"На "Уолстрийт" можеш да напуснеш по всяко време, но може и да те уволнят по всяко време. Няма едномесечно предизвестие, тръгваш си в същия ден. Дават ти два кашона да си изнесеш вещите и си отиваш моментално. Целта е да нямаш достъп до данните, за да няма злоупотреби", разказва Цолов пред NOVA през 2015 г.


В началото на кризата през 2008 г. е арестуван в САЩ заради разследване за злоупотреби, след 24 часа е пуснат под домашен арест, но бяга в Испания. "Това беше една от най-големите ми грешки. Инстинктът ми за самосъхранение надделя над разума. Тогава беше кризата и се търсеха изкупителни жертви. Говореше се за 30-40 години затвор", спомня си Юлиян Цолов.


В Марбея, Испания, е арестуван и осъден на 4 години затвор. "Ако не бях свалил гривната за проследяване и не бях избягал, щях да имам условна или минимална присъда. Това изтъкна и съдията", разказва още Цолов.


От 2013 г. е в България, а оттогава е женен и за Мис България 2006 Славена Вътева, с която имат две дъщери.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама