НОВИНИ


Гълъб Донев от връх Шипка: Прекланяме се пред хилядите знайни и незнайни опълченци, избрали България

7 3008 03.03.2023
Гълъб Донев от връх Шипка: Прекланяме се пред хилядите знайни и незнайни опълченци, избрали България
Гълъб Донев

Служебният премиер Гълъб Донев заяви от връх Шипка, че днес ”родината ни има нужда от своите опълченци по дух и от своите идеалисти по душа, които ще се отрекат и ще загърбят личните си интереси и стремежи, и ще се отдадат на общонационалната кауза за силна, независима България.” Въпреки лошото време и мъглата, хиляди се изкачиха на върха, за да почетат паметта на загиналите за свободата на България.


Служебният премиер Гълъб Донев прие почетния караул, след което беше отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите воини от Великотърновския митрополит Григорий.

 

От връх Шипка Гълъб Донев: "Българската свобода има свой връх и той се нарича Шипка. Всяка педя земя разказва драматичната история на българската свобода. Тя е пропита с кръвта и саможертвата на предците ни. Това е свято място, което не търпи нечисти думи и недостойни постъпки. Шипка е място, в което се стъпва като в храм, защото под нозете ни стоят костите на опълченците, които през 1877г. браниха върха до последен дъх."

 

Служебният премиер посочи: "Днес, когато честваме 145г. от Освобождението, ние се прекланяме пред паметта на хилядите знайни и незнайни българи, които, изправени пред избора: „Свобода или смърт“, избраха България.“

 

Донев каза: "Днес родината ни има нужда от своите опълченци по дух и от своите идеалисти по душа, които ще се отрекат и ще загърбят личните си интереси и стремежи, и ще се отдадат на общонационалната кауза за силна, независима България. Това е наследството, завещано от опълченците на Шипка." И допълни: "Да живее свободна и независима България!"

 

Въпреки лошото време и мъглата, хиляди се изкачиха на върха, за да почетат паметта на загиналите за свободата на България. Те са на Шипка, защото са горди, че са българи.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама