НОВИНИ


Беларус осъди задочно на 15 г. затвор Светлана Тихановска

5 2999 06.03.2023
Беларус осъди задочно на 15 г. затвор Светлана Тихановска

Беларуската опозиционна лидерка в изгнание Светлана Тихановска бе осъдена задочно на 15 г. затвор за "държавна измяна и заговор за завземане на властта". Според Тихановска това е наказание за "нейните усилия за насърчаване на демокрацията", предават от агенция "Ройтерс".


40-годишната Светлана Тихановска бе основният опонент на настоящия президент на Беларус Александър Лукашенко. Тя обаче загуби битката срещу ЛУкашенко, който взе около 80% от гласовете. Смята се, че вотът е бил манипулиран с цел настоящия президент да затвърди диктата си в Беларус, който продължава повече от 25 г. Самият той отрече.


След изборите Тихановска избяга в съседна Литва. Властите я изправиха на съд заточно през януари, обвинявайки нея и други опозиционни фигури в опит да завземат властта по неконституционен начин.


Държавната новинарска агенция Белта съобщи, че съд в Минск е осъдил Тихановска на 15 г. в затворнически лагер, след като я е признал за виновна в държавна измяна и заговор. 


Същият съд осъди на 18 г. затвор Павел Латушко, виден член на беларуския опозиционен съвет. 12 г. лишаване от свобода получиха други трима активисти. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама