НОВИНИ


РЗС стартира подписка за национален референдум

13 5687 01.09.2010
РЗС стартира подписка за национален референдум

От партия "Ред, законност и справедливост" са внесли в деловодството на парламента уведомление за провеждане на подписка за национален референдум.



Въпросът, който ще бъде зададен, е "Искате ли предсрочно прекратяване на мандата на 41-ото Народно събрание и свикване на Велико народно събрание и приемане на нова конституция?". Това обяви в кулоарите на парламента Яне Янев.

Кампанията на РЗС за референдума ще започне на 6 септември, като във всички 265 общини на страната ще има пунктове за събирането на подписи, обяви Янев. Тя ще продължи до 6 декември. За три месеца от РЗС са убедени, че ще съберат около 1 милион подписа.

"Референдумът няма как да бъде отказан от Парламента, тогава, когато има повече от 500 хиляди легитимни подписа. Затова очакваме следващата година преди местните и президентските избори да се проведе референдум", заяви Янев.

Към инициативата ще се включат и много граждански организации. Това ще бъде истинският вот на недоверие от страна на народа, подчерта Яне Янев.

РЗС няма да вземе участие в инициативите на БСП за вот на недоверие към кабинета.

"Това е абсурдно и невъзможно. Няма да подкрепим вот на недоверие, иницииран от БСП, от ДПС и от каквито и да било партии на статуквото. Тази е безмислена конституционна процедура", заяви Янев.

РЗС внасят и нов закон за политическите партии и изборния кодекс.

"Защото това недоносче, което се опитва да роди Искра Фидосова като изборен кодекс, по никакъв повод не се доближава до европейското изборно законодателство", посочи още Яне Янев.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама